PE (polyetheen)

PE, ook wel polyetheen of polyethyleen genoemd, is een van de meest gebruikte industriële kunststoffen. Dit komt door meerdere eigenschappen.

Als gevolg van het toevoegen van additieven in het productieproces, is polyetheen UV-bestendig. Polyetheen is daarnaast niet of nauwelijks onderhevig aan oxidatie of corrosie. Polyetheen is goed recyclebaar, het is namelijk een thermoplast. Hierdoor kan het worden omgesmolten en hergebruikt. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen, is polyetheen in de regel inzetbaar van -50°C tot +80°C.

Productieproces

Door polymerisatie van de koolwaterstof etheen ontstaat polyetheen, zo wordt tijdens dit proces een lange keten van gelijksoortige etheenmoleculen gevormd. Elke individuele molecuul noemt men een monomeer, een keten van individuele moleculen noemt men een polymeer.

HDPE (High Density Polyetheen)

HDPE wordt gekenmerkt door een hoge kristalliniteit en hoge dichtheid (HD), met een dichtheid tussen 0,94 g/cm3 en 0,97 g/cm3. Dankzij de hoge kristalliniteit heeft HDPE een grotere stijfheid, hardheid, sterkte, slijtvastheid (dankzij de hoge uitzetting bij breuk) en een betere bestendigheid tegen hogere temperaturen en chemicaliën.

HDPE kent een apolaire oppervlakte. Hierdoor is deze kunststof niet te lijmen maar wel uitstekend te lassen. HDPE blijft vormvast bij temperaturen van -50°C tot +80°C. HDPE is bestand tegen de meest alkalische media, zuren en oplosmiddelen.

Leveringsprogramma Profilplast in PE

HDPE is een populair materiaal voor het maken van leidingsystemen voor gas, drinkwater en riolering. Polyetheen is een heel taai materiaal. Dit maakt het materiaal uitzonderlijk geschikt voor leidingen die onder een flinke druk staan. Plaatmateriaal uit PE wordt veel gebruikt voor het maken van tanks, doseerkasten en andere constructieve bouwdelen. Daarnaast is PE uitermate geschikt voor buiten toepassingen vanwege de chemische resistentie en uv-bestendigheid.

Profilplast levert alle componenten die voor PE leidingsystemen nodig zijn en heeft een uitgebreid programma op het gebied van PE plaatmaterialen en PE stafmaterialen.

Op het gebied van PE beschikt Profilplast over verschillende certificeringen o.a. ten behoeve van het BFR (Bundesinstitut für Risikobewertung) en de FDA (Food and Drugs Administration).

HDPE buizen

HDPE fittingen

HDPE plaatmateriaal

HDPE stafmateriaal