Kunststofsoorten

Kunststoffen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Ze worden ingezet ter vervanging van traditionele materialen omdat ze lichter, sterker en op lange termijn goedkoper zijn. Hieronder wordt kort uitgelegd hoe kunststoffen zijn ontwikkeld, welke verschillende kunststoffen er zijn en waarvoor ze allemaal kunnen worden ingezet.

Ontwikkeling

Al in de 17e en 18e eeuw probeerden wetenschappers natuurlijke producten na te maken. Echter kunststof is voor het eerst ontdekt in 1909 door L.H. Baekeland. Hij ontdekte de kunststofsoort bakeliet (een thermoharder). Kunststof is dus een relatief jonge materiaalsoort.

Wat zijn kunststoffen

Kunststoffen zijn geen natuurlijke stoffen maar chemische verbindingen, die door scheikundige processen worden vervaardigd. Ze worden dus op een ‘kunstmatige’ weg geproduceerd. De basismaterialen van kunststof zijn wel uit de natuur afkomstig namelijk van aardolie en aardgas. Kunststof wordt bijvoorbeeld gemaakt door ruwe olie (aardolie) af te breken en de componenten hiervan te herschikken. Door deze methode ontstaan nieuwe synthetische kunststoffen, die buitengewone eigenschappen hebben. Deze kunststoffen zijn namelijk licht, duurzaam én kunnen in bijna elke vorm gegoten worden door middel van spuitgieten, persen of extruderen.

Welke verschillende soorten kunststoffen zijn er?

Globaal zijn er drie soorten kunststoffen:

  • Thermoplasten
  • Thermoharders
  • Elastomeren

Thermoplasten zijn ‘plastisch’, dit wil zeggen vervormbaar. Thermoplasten worden zacht en smelten op de plek waar ze verhit worden. Dit zorgt ervoor dat ze in een bepaalde vorm kunnen worden geperst of gegoten. Zodra de thermoplasten zijn afgekoeld, behoudt het materiaal deze vorm. Niet verwarmd kunnen deze kunststoffen ook worden gezaagd en gefreesd. Voorbeelden van thermoplasten zijn:

Bovenstaande kunststoffen zijn slijtvast, licht en herbruikbaar. Daarnaast hebben ze een hoge chemische resistentie waardoor ze goed toepasbaar in de chemische industrie zijn. Deze kunststoffen zijn dus uitstekend voor leidingen, buizen en bakken. Ook is het mogelijk om de kunststoffen te versterken, bijvoorbeeld met glasvezel of met kunststofvezels.
Thermoharders zijn ‘harde plastics’. Dit wil zeggen dat ze eenmalig in vorm gegoten kunnen worden. Zodra men de thermoharders opnieuw verhit, zullen deze kunststoffen niet meer van vorm veranderen. De oorzaak van dit verschil komt door het verschil in de structuur. Voorbeelden van thermoharders zijn:

  • PUR
  • Fenolhars
  • Melaminehars
  • Polyesterhars
  • Vinylesterhars

Toepassingsgebieden van kunststoffen

Kunststoffen hebben een zeer breed toepassingsgebied. In de loop der jaren hebben kunststoffen bewezen dat ze andere, traditionele materialen zoals hout, steen, leer, metaal en glas kunnen vervangen. Benieuwd welke kunststof u het beste kunt gebruiken voor uw toepassing? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.