PE buis voor de langste duurzame energieverbinding over land in Nederland

De provincie Friesland zet vanaf 2021 een flinke stap in de energie transitie. In het Friese deel van het IJsselmeer zal in dat jaar Windpark Fryslân gaan draaien: 89 windturbines die op jaarbasis ongeveer 1.500 GWh aan groene stroom produceren. Het equivalent van het stroom verbruik van 500.000 huishoudens. Dit zorgt jaarlijks voor maar liefst 800.000 ton aan CO2-besparing.

110 kV hoogspanningskabels verbinden het windpark met het hoogspanningsnet van netbeheerder TenneT. Hiervoor is 60 kilometer aan kabels nodig die gelegd worden in de Afsluitdijk en langs de A7. Het is de langste duurzame energieverbinding over land in Nederland.

Profilplast Pipesystems zorgt voor de bescherming van de kabels en levert daartoe 32 kilometer aan PE100 kabelbeschermingsbuis.

PE100

De keuze voor PE100 buis voor dit project was zonneklaar. Buis geproduceerd uit PE100 granulaat leent zich namelijk uitstekend als kabel beschermingsbuis. PE 100 is resistent tegen de (hoge) temperaturen van de stroomkabels. Daarnaast kent PE100 een hoge isolatiewaarde. Het grote voordeel hiervan is dat het dus geen stroom geleidt. Wat bovendien een voordeel is bij de keuze voor PE100 is dat het materiaal niet corrodeert en tevens brakwater bestendig is (combinatie van zoet- en zout water). Het IJsselmeer bestaat uit brakwater.

PE100+

De buizen zijn geproduceerd van premium kwaliteit PE100 virgin granulaat, opgenomen in de PE100+ Association list. Een veel gemaakte foutieve aanname is dat PE100 ook altijd PE100 is. Wereldwijd zijn er echter enorme gradaties in de kwaliteit van PE100. Om een kwalitatief, hoogwaardige PE100 te kunnen borgen hebben toonaangevend producenten van granulaat de PE100+ associatie opgericht. Deze associatie test de kritische waarden van PE100 op een hoger niveau dan CEN/ISO.

Voor dit project levert Profilplast PE 100 buizen die vermeld staan op deze lijst. De combinatie van thermische en mechanische belasting op de buis zorgt ervoor dat het van groot belang is dat de PE100 kabelbeschermingsbuis ook daadwerkelijk op de PE100+ Association lijst voorkomt. Als dit niet het geval is, is er sprake van een verhoogde kans op spanningsscheuren en scheurspreiding. De buizen die Profilplast Pipeystems geleverd hebben voor dit project voldoen aan de eisen van de PE100+ Association en zijn dus bijzonder resistent tegen spanningsscheuren en scheurspreiding. Dit maakt deze kwalitatief hoogwaardige buis tevens uitermate geschikt voor HDD boringen.

HDD boringen

Vanwege de beperkte bouwruimte zijn HDD boringen nodig om dit project succesvol te realiseren. Een HDD boring is een efficiënte en milieuvriendelijke manier van boren. Het bovengrondse oppervlak blijft namelijk compleet gesloten en onaangetast. De buizen gaan direct de grond in zonder dat er een sleuf of gat gegraven wordt. Voor installatie van de buizen hebben op 10 locaties HDD boringen met PE100 buis met een diameter van 250mm plaatsgevonden. Deze boringen hebben gezamenlijk een lengte van 8km.

Ondersteuning

In het voortraject heeft Profilplast Pipesystems ondersteuning geboden op het gebied van de dimensionering van de kabelbeschermingsbuis. Cruciaal in dit project is de projectplanning. De Afsluitdijk is niet de meest toegankelijke locatie. Om het verkeer zoveel mogelijk te ontlasten en het project zo efficiënt mogelijk uit te voeren voorziet Profilplast Pipesystems in just-in-time leveringen.

Energietransitie

Met duurzame oplossingen dragen wij bij aan deze energietransitie. De PE100 kabelbeschermingsbuizen beschermen de kabels die uiteindelijk het kapitaal exporteren: de duurzame elektriciteit.

Terug naar overzicht